Ευρετήριο βοτάνων (Β)

Βαλεριάνα (Valeriana Officinalis)
Χρησιμοποιείται ευρέως ως ηρεμιστικό που καταπολεμά το άγχος, την αϋπνία και την υπερένταση. Ανεξάρτητες κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η χρήση τηςΒαλεριάνας μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να μας πάρει ο ύπνος, μειώνει τη πιθανότητα να ξυπνήσουμε το βράδυ, επιμηκύνει το συνολικό χρόνο ύπνου και γενικότερα βελτιώνει τη συνολική ποιότητα του ύπνου, ανεξάρτητα αν κάποιος έχει πρόβλημα ή όχι. Για το λόγο αυτό η Βαλεριάνα είναι και γνωστή ως “God’s Valium”. Θεωρείται πως είναι αποτελεσματική σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, όπως είναι το άγχος, η υπερένταση, οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες και η ανησυχία. Η επίδραση της στο κεντρικό νευρικό σύστημα στηρίζεται σε πολλά συστατικά, με σημαντικότερο το GABA (gamma-aminobutyric acid).
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕίναι επιπλέον καλό σπασμολυτικό κατά της νευρικής δυσπεψίας, της κράμπας του στομαχιού και των σπασμών της έμμηνου ρύσεως. Πέρα από τις θεραπευτικές της ιδιότητες η Βαλεριάνα καλλιεργείται για την προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων στον κήπο μας όπως οι γαιοσκώληκες, αλλά και γιατί αυξάνει τη δραστηριότητα του φωσφόρου στο χώμα γύρω της.

Βαλσαμόχορτο (Ηypericum Ρerforatum)
Άλλες ονομασίες του είναι βάλσαμο, λειχηνόχορτο, σπαθόχορτο, περίκη, βότανο Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, υπερικό, βότανο που διώχνει τον διάβολο κ.α.
Από τον καιρό του Νικάνδρου του Διοσκουρίδη, το βάλσαμο αναφερόταν ως επουλωτικό των πληγών και αυτό εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα.
Θεραπεύει πληγές και εγκαύματα, ανακουφίζει τους πόνους (αναλγητικό), μαλακώνει τις φλεγμονές (αντιφλεγμονώδες) και δρα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν προβλήματα στο νευρικό σύστημα ως κατασταλτικό και τονωτικό για την αποκατάσταση του νευρικού συστήματος, όπως νευραλγία τριδύμου, νεκρώσεις και τραυματισμοί. Επίσης ανακουφίζει τους ρευματικούς πόνους και την ισχιαλγία και θεωρείται στυπτικό. Τέλος, επιστημονικές μελέτες αναφέρουν πως η επίδραση του βαλσαμόχορτου στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι θετική γιατί μπορεί να ρυθμίσει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου και να σταθεροποιήσει τις διαθέσεις και τα συναισθήματα.

Βασιλικός (Ocimum Βasilicum)
Ο βασιλικός, χάρη και στην ευχάριστη μυρωδιά του, διεγείρει το στομάχι και τον οργανισμό γενικότερα ως τονωτικό. Αυξάνει τη θερμοκρασία του οργανισμού και είναι, επιπλέον, σπασμολυτικό του πεπτικού συστήματος, γαλακτοπαραγωγικό και αντιφυσιτικό. Έχει αξιόλογη δράση κατά της ζαλάδας και της νευρικής ημικρανίας.
Ανακουφίζει από έντονους πονοκεφάλους, από στοματίτιδες, όπως επίσης καταπραΰνει τους σπασμούς των εντέρων.
Το αιθέριο έλαιο των διαφόρων ποικιλιών βασιλικού χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και προέρχεται από την απόσταξη ατμού των φύλων του. Επίσης, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων, συμπτωμάτων γρίπης, βήχα, σωματικής κόπωσης και εξάντλησης. Ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους και από πόνους ρευματισμών. Λόγω της γλυκιάς μυρωδιάς του είναι ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα αιθέρια έλαια.

Βελανιδιά (Oak)
Η φλούδα της βελανιδιάς, που είναι το μέρος του δέντρου με τις μεγαλύτερες θεραπευτικές ιδιότητες, περιέχει μεγάλη ποσότητα τανίνης και είναι στυπτική.
Το αφέψημα της φλούδας είναι εξαιρετικό στην καταπολέμηση των φλεγμονών και των οιδημάτων του τραχήλου της μήτρας.
Είναι άριστο φάρμακο κατά της διάρροιας, της βλεννόρροιας και της αιμορραγίας. Αφεψήματα που παρασκευάζονται από τη φλούδα βοηθούν σε ασθένειες όπως η φυματίωση, η αμυγδαλίτιδα, οι χιονίστρες κ.λπ. Η υπερβολική εσωτερική χρήση της για μεγάλο χρονικό διάστημα βλάπτει το στομάχι και προκαλεί καρδιαλγία.

Βέρατρο (Veratrum album)
Ελλέβορος ο λευκός
Το βέρατρο περιέχει δύο κύρια αλκαλοειδή πολύ τοξικά, τη βερατρίνη Α και Β. Τα αλκαλοειδή που περιέχει το φυτό το κάνουν δριμύ ναρκωτικό και πολύ ισχυρό δηλητήριο. Το βότανο το χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα ως δηλητήριο με το οποίο θανάτωναν τους εγκληματίες. Επίσης άλειφαν με αυτό τις μύτες των βελών και το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά της χολέρας. Η θανατηφόρος δόση για τον άνθρωπο είναι 1 με 2 γραμμάρια σκόνης ριζώματος. Γενικά αποφεύγεται η εσωτερική του χρήση.
Η θεραπευτική χρήση του βάμματος του φυτού μειώνει πολύ την πίεση του αίματος. Σήμερα το βότανο χρησιμοποιείται κύρια για την απομόνωση των αλκαλοειδών (κυρίως της προβερατρίνης Α και Β) που χρησιμοποιούνται στις βαριές περιπτώσεις υπέρτασης, όταν τα άλλα σκευάσματα δεν είναι αποτελεσματικά. Το χρησιμοποιούν εναντίον της μυασθένειας και της προοδευτικής μυϊκής δυστροφίας. Μόνο όμως υπό της παρακολούθηση ιατρού.
Στην ομοιοπαθητική ο λευκός ελλέβορος χρησιμοποιείται για την αρτηριακή πίεση που είναι πολύ χαμηλή και επίσης για την κατάθλιψη, τη βρογχίτιδα, την ισχιαλγία και τη διάρροια.

Βατομουριά (Blackberry)
Τα βατόμουρα περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C καθώς και φυτικές ίνες όπως οι ανθοκυανίνες, οι τανίνες, και η λουτείνη, συνεισφέροντας στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, στη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης, στην όραση και στη καταπολέμηση του καρκίνου των πνευμόνων και του δέρματος. Περιέχουν φυλλικό οξύ που διευκολύνει πάρα πολύ τις εγκύους γυναίκες και η ρίζα της βατομουριάς που ονομάζεται βιτόρριζα καταπολεμάει τον διαβήτη.
Τα φύλλα της βατομουριάς περιέχουν πλήθος ενεργών συστατικών, όπως κιτρικά και ισοκιτρικά οξέα καθώς και φλαβονοειδή και καταπολεμάνε την αναιμία και τη διάρροια, χρησιμοποιούνται ως αιμοστατικό, και διευκολύνουν τη γέννα των εγκύων.
Επίσης γίνονται παρασκευάσματα από βατόμουρα για τη καταπολέμηση του πονόλαιμου με γαργάρες. Το σιρόπι από βατόμουρα (βραστός χυμός βατόμουρου με προσθήκη ζάχαρης) με χρήση 3 με 4 φορές την ημέρα είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά της δυσεντερίας.

Βερβερίδα (Berberis vulgaris)
Λέγεται και ξαγκαθιά. Ο φλοιός και η ρίζα του φυτού θεωρούνται τονωτικές με καθαρτικές και αντικαταρροϊκές ιδιότητες, ενώ καταπολεμούν τη ψωρίαση. Βοηθά στη ροή της χολής, τονώνει το ήπαρ και τη σπλήνα. Επίσης ενδείκνυται σε περιπτώσεις που υπάρχει φλεγμονή της χοληδόχου κύστης ή όταν εντοπίζονται χολόλιθοι.
Θεωρείται πως βελτιώνει την σύνδεση μεταξύ της ινσουλίνης και των ανάλογων υποδοχέων της, ενώ παράλληλα αυξάνει την απορρόφηση των υδατανθράκων για ενέργεια των μυών και όχι για αποθήκευση λίπους.
Το αφέψημα από τα φύλλα της δρα κατά του σκορβούτου, της δυσεντερίας και της στηθάγχης.
Ως ομοιοπαθητικό φάρμακο χρησιμοποιείται κυρίως σε οξεία συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και των αρθρώσεων.

Βερμπένα (Verbena Officinalis)
H Βερμπένα είναι γνωστή και ως σταυροβότανο, γοργογιάννι, ιεροβοτάνι, σπυρόχορτο, σπληνόχορτο.
Οι βασικές ιδιότητες της βερβένας είναι οι ηρεμιστικές. Χαλαρώνει τον οργανισμό, βοηθάει στην κατάθλιψη, τη νευρική εξάντληση και σε περιπτώσεις κρίσεων υστερίας, ενώ ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.
Το σταυροβότανο σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές ενδείκνυται για παθήσεις του συκωτιού και της χοληδόχου κύστεως, ως δυναμωτικό του νευρικού συστήματος, αντικαταθλιπτικό και αποτελεσματικό κατά της ημικρανίας και των πονοκεφάλων νευρικής και κυκλοθυμικής φύσης.
Πειράματα αποδεικνύουν την επιστημονική βάση για την παραδοσιακή χρήση του φυτού για την αύξηση του μητρικού γάλακτος και τη ρύθμιση της περιόδου (πράγμα που οφείλεται στα γλυκοζίδια). Επίσης έχει αρκετές τοπικές χρήσεις για ερεθισμούς, πληγές και παθήσεις των ούλων.

Βερόνικα (Veronica persica)
Με τη βερόνικα αντιμετώπιζαν στο παρελθόν το άσθμα, τη βρογχίτιδα, τη φαγούρα και τις παθήσεις του δέρματος.
Σήμερα της αποδίδονται ορεκτικές, τονωτικές και χωνευτικές ιδιότητες. Θεωρείται στομαχικό απαλής δράσης που διεγείρει την πέψη και βοηθά σε περιπτώσεις στομαχικής ατονίας, κράμπας του στομαχιού, βρογχικού κατάρρου και κατάρρου της ουροδόχου κύστης.
Ακόμη ενισχύει τη μνήμη και βοηθάει στη κατάθλιψη, ενώ χρησιμοποιείται και για προβλήματα στα μάτια.

Βήχιο (Tussilago Farfara)
Άλλες ονομασίες χαμολεύκι, χαμολεύκη, βηκιό, βήχανη, γλυκομάνα τουσιλάγκο κα.
Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα, απ όπου πήρε και την ονομασία του βήχιο, διότι είχε την ικανότητα να σταματάει τον βήχα. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε την ρίζα με γάλα και μέλι κατά των ελκώσεων των πνευμόνων, ενώ ο Διοσκουρίδης συνιστούσε την εισπνοή του καπνού του για τον βήχα και το άσθμα.
Έχει αποχρεμπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα άνθη και τα φύλλα και σπάνια οι ρίζες. Χρησιμοποιείται κυρίως σε χρόνια ή οξεία βρογχίτιδα, ερεθιστικό βήχα, κοκίτη και άσθμα. Η καταπραϋντική αποχρεμπτική του δράση το κάνει χρήσιμο στα περισσότερα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων μορφών εμφυσήματος.
(* τα τσιγάρα από βότανα περιέχουν Βήχιο)

Βιβούρνο (Viburnum Prunifolium)
Το Βιβούρνο περιέχει σκοπολετίνη, βιμπουρνίνη, τριτερπερνοειδής σαπωνίνες, βαλεριανικό οξύ, αρβουτίνη, τανίνη κτλ.
Θεωρείται μυοχαλαρωτικό με αναλγητικές ιδιότητες και σπασμολυτική δράση. Ήταν γνωστό ως χαλαρωτικό της μήτρας από τις αρχές του 19ου αιώνα στην Ευρώπη και πολύ δημοφιλές ως τονωτικό του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
Το φυτό τονώνει το νευρικό σύστημα, είναι διουρητικό, μυοχαλαρωτικό, καταπραϋντικό της μήτρας και είναι γνωστή η χρήση του σε περιπτώσεις εγκύων που κινδυνεύουν να αποβάλουν. Χρησιμοποιείται επίσης κατά της φλεγμονής των ωοθηκών.

Βίσκος (Viscum Album)
Άλλες ονομασίες γκι, ιξός, ελατένιο και μελιάς.
Σε αρκετά μέρη της χώρας μας φύεται ως παράσιτο πάνω σε διάφορα δένδρα και ιδιαίτερα στα Έλατα. Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό εκτός από τους άσπρους καρπούς του οι οποίοι είναι τοξικοί. Τα κλαδιά του γκι είναι άοσμα, στυφά και έχουν πικρή γεύση όταν ξεραθούν και οι περισσότερες δραστικές ουσίες βρίσκονται στην φλούδα. Περιέχει ηρεμιστικές ουσίες, ρυθμιστικές της λειτουργίας της καρδιάς και ευεργετικές στις νευρικές διαταραχές. Περιέχει ουσίες που μειώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος και βοηθούν στα συμπτώματα της αρτηριοσκλήρωσης. Θεωρείται ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει σε νευρική ταχυκαρδία και ότι ανακουφίζει τους πονοκεφάλους που οφείλονται στην υπέρταση. Ο Βίσκος συνδυάζεται καλά με τον Κράταιγο, την Βαλεριάνα, το Μελισσόχορτο και το Τίλιο.

Βρώμη(Avena sativa)
Ένα βότανο – σιτηρό με μοναδική θρεπτική αξία. Είναι γνωστή με τα ονόματα αγριογέννημα, αγριοβρώμη, ταγή, αγριοσίφουνα, αβένα κ.α.
Οι σπόροι της βρώμης είναι πλούσιοι σε στερεοπητικά έλαια (5%) τα οποία είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Ε.
Είναι ένα πολύ χρήσιμο βότανο στον τομέα της ιατρικής και προτείνεται η χρήση του ενάντια στην κατάθλιψη, στη νευρική εξάντληση και την αϋπνία. Πιστεύεται πως αποτελεί ένα από τα πολύ δυνατά τονωτικά για το νευρικό μας σύστημα, λόγω των βιταμινών και της τανίνης που περιέχει. Το φυτό χρησιμοποιείται επίσης στον θυρεοειδή και την έλλειψη οιστρογόνων, για εκφυλιστικές νόσους όπως πολλαπλή σκλήρωση και για κρυολογήματα ιδιαίτερα αν υποτροπιάζουν ή είναι επίμονα.
Ακόμη είναι γνωστή για τη δράση της κατά της κακής χοληστερίνης (LDL) στο αίμα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, Κ, βιοτίνη και φολικό οξύ. Επίσης, περιέχει ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, πυρίτιο, ψευδάργυρο, προστατεύει την καρδιά και τους πνεύμονες.

Βρυωνία (Bryonia Αlba)
Άλλα ονόματα: Ποντικοστάφυλο, Αμπελουρίδα, Αγριόκλημα, Θεριόχορτο, Φαρμακιά, Αγριόκλημα, Αγριοκολοκυθιά. Ο Διοσκουρίδης ονομάζει το φυτό αυτό «Οφιοστάφυλον», δηλαδή σταφύλι των όφεων, προκειμένου να υποδηλώσει την δηλητηριώδη ιδιότητα του.
Θεωρείται πως θεραπεύει το έλκος δωδεκαδακτύλου και τον κοκκυτη. Η ρητίνη που περιέχει έχει ισχυρές καθαρτικές ιδιότητες και για το λόγο αυτό η βρυωνία χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Είναι εμετική και διουρητική, ενώ σε μεγάλη ποσότητα γίνεται επικίνδυνο δηλητήριο.
Σήμερα η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί τη βρυωνία σε μορφή βάμματος (της ρίζας)σε περιπτώσεις κατά της λαρυγγίτιδας, της τραχειίτιδας, της βρογχίτιδας, της πνευμονίας, της πλευρίτιδας, των μυϊκών ρευματισμών, της ισχιαλγίας κ.α.

Βρωμελαϊνη
Φυσικό ένζυμο που απαντάται στον ανανά και υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα, όσον αφορά την χρήση της στις φλεγμονώδεις καταστάσεις. Ο ανανάς έχει μια μακρά παράδοση ως φαρμακευτικό φυτό μεταξύ των ιθαγενών της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Η βρωμελαϊνη παρασκευάζεται από το τμήμα του στελέχους του φυτού του ανανά, μετά τη συγκομιδή των καρπών του.
Αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής και δρα κατά των φλεγμονών, της ιγμορίτιδας, κατά της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, της ανεπάρκειας πεπτικών ενζύμων / παγκρέατος, κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και των μολύνσεων του ουροποιητικού συστήματος.
Όταν λαμβάνεται με τα γεύματα, βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών και κατά συνέπεια στο αδυνάτισμα.
ια στο αδυνάτισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *